Газов инжекцион

Оценка: 5 от 6 гласа

Газовият инжекцион GASITALY е подходящ за повечето превозни средства с електронно впръскване на горивото.

Съществуват няколко различни подтипове на тези системи, но те ​​работят на почти един и същи принцип. Редуктор-изпарител доставя пропан-бутан под високо налягане до електронно контролирано дозиращо устройство (инжекторите). От дозиращото устройство пропан-бутана отива към всмукателния колектор,непосредствено до всмукателния клапан. Всеки изход се свързва чрез малки тръби с газови инжектори, които се намират в близост до оригиналните бензинови инжектори на автомобила и непрекъснато впръскват газ.  Разликата от газовите инжекциони за най-новите модели автомобили с директно впръскване(FSI,TSI,GDI) е в това, че при тях, газовия компютър трябва да регулира количеството впръскана газ много по-точно и също така да емулира по-голям набор от датчици.

Конвенционалния газов инжекцион обикновено използва сензора за налягане във всмукателния колектор на двигателя и следи оборотите на двигателя, за да определи количеството газ, което трябва да се инжектира на базата на настройки, определени от инсталатора. Този тип газов инжекцион е затворена система и поддържа правилното съотношение на сместа, като се следи от емисиите. Конвенционалния газов инжекцион предлага много от предимствата, налични при едноточковите газови уредби. Освен това няма съпротивление при въздушния поток към двигателя, така че върховата мощност не се променя. Тъй като пропан-бутана се инжектира в непосредствена близост до бензиновите инжектори, всмукателният колектор съдържа само въздух и рискът от експлозия е елиминиран. Основните недостатъци са същите като при едноточковите газови уредби (с изключение на въздушното съпротивление и възможността за експлозия). Повечето модели газови инжекциони работят независимо от системата за впръскване на бензин, което при някои модели автомобили позволява настройките на бензиновата система да се разстроят, докато не обърнете отново на бензин за известно време.

Основните неща, които трябва да запомним за конвенционалните газови инжекциони са, това че елиминират всякаква възможност за експлозия и не влияят на върховата мощност.